You are currently viewing DIZAJ ENTERIJERIA I NJEGOV RAZVOJ

DIZAJ ENTERIJERIA I NJEGOV RAZVOJ

U prošlosti, enterijeri su sastavljani instinktivno kao deo procesa izgradnje.

Profesija dizajna enterijera je posledica razvoja društva i kompleksne arhitekture koja je proistekla iz razvoja industrijskih procesa.

Težnja za efektivnim korišćenjem prostora, blagostanjem korisnika i funkcionalnim dizajnom doprinela je razvoju profesije savremenog dizajna enterijera. Profesija dizajna enterijera je odvojena i različita od uloge dekoratera enterijera, termina koji se obično koristi u SAD; termin je manje uobičajen u Velikoj Britaniji, gde je profesija dizajna enterijera još uvek neregulisana i stoga, strogo govoreći, još uvek nije zvanično profesija.

U staroj Indiji, arhitekte su takođe funkcionisale kao dizajneri enterijera. Ovo se može videti iz referenci Višvakarme, arhitekte — jednog od bogova u indijskoj mitologiji. U dizajnu ovih arhitekata indijskih domova iz 17. veka, skulpture koje prikazuju drevne tekstove i događaje vide se unutar palata, dok su tokom srednjeg veka zidne umetničke slike bile uobičajena karakteristika vila nalik palati u Indiji, poznatih kao havelis. Dok je većina tradicionalnih domova srušena da bi se napravilo mesto za moderne zgrade, još uvek postoji oko 2000 hadlija[2] u regionu Šekavati u Radžaštanu koji prikazuju zidne umetničke slike.